Cikksorozat a taoizmusról

Cikksorozatunk a korábbi qigong táborainkban megtartott előadásainkat dolgozza fel és teszi elérhetővé egy szélesebb érdeklődői kör számára is.

Elsősorban azoknak a taoista ihletettségű módszereket (pl. qigong 氣功, taijiquan 太極拳stb.) végző gyakorlóknak szánjuk, akik még nem rendelkeznek átfogó ismeretekkel a kínai kultúrkörről, valamint a taoizmus alapelveiről.

Tervezete, ami a munka előrehaladtával még változhat, a következő:

Bevezetés

1. A ‘taoizmus’ meghatározása

2. A taoizmus történetének (nagyon) vázlatos áttekintése

I. Az írás szerepe és jelentősége Kínában

1. Az írás szerepe és jelentősége a kínai kultúrkörben

2. A szövegolvasás és -elemzés szerepe a taoizmus tanulmányozásában

3. Uralkodó hozzáállás vs. javasolt hozzáállás

II. Mitől taoizmus a taoizmus?

1. Mi nem a taoizmus (negatív meghatározás)

2. Mitől taoizmus a taoizmus (pozitív meghatározás)

3. A taoizmus és más eszmerendszerek összehasonlítása

III. Taoista kozmogónia és kozmológia

1. A kozmikus taoista világkép

2. A kozmikus taoista alkímiai világkép rávetítése az emberi testre (benső alkímia)

3. A kozmikus taoista alkímiai világkép gyakorlati alkalmazása (benső alkímia)

Szerző: Horváth Gábor

Lektor: dr. Drimál István

Feliratkozás

Amennyiben időben szeretne értesülni a további bejegyzések megjelenéséről, valamint a kizárólag feliratkozott olvasóink számára közzétett tartalmakról, iratkozzon fel értesítőlistánkra a jobb felső sarokban látható mező segítségével. Az e-mail címek kezelésére vonatkozó irányelveinkről a „Hivatalos” menüpont „Hírlevél-feliratkozás” alpontjánál tájékozódhat.

Hivatkozás

Amennyiben felhasználná vagy megosztaná a bejegyzésben olvasottakat, kérjük tüntesse fel az oldal url címét és a megtekintés dátumát. Minden, a http://www.aranyelixir.hu oldalon közzétett tartalmat szerzői jog véd, aminek részleteiről a „Hivatalos” menüpont „Szerzői jogi nyilatkozat” alpontjánál tájékozódhat.

Hozzászólások

Ossza meg véleményét és szóljon hozzá, idevágó irányelveinkről a „Hivatalos” menüpont „Hozzászólások” alpontjánál tájékozódhat. Röviden, egy hozzászólás legyen: valós névvel ellátott, témához kapcsolódó, tárgyilagos, barátságos hangnemben megfogalmazott, tartsa tiszteletben mások személyét, véleményét, nézeteit.

Javítási javaslatok

Helyesírási hibát észlelt? Tájékoztasson minket egy hozzászólás formájában. Annyit azonban kérünk, hogy javaslatát támassza alá A magyar helyesírás szabályai vagy az Osiris Helyesírás vonatkozó oldalszámának megadásával. Internetes hivatkozásokat, az MTA által üzemeltetett, helyesírásban tanácsot adó oldalakon kívül, sajnos nem tudunk figyelembe venni.