Könyvek

Az Aranyelixír Kiadó gondozásában megjelent könyvek listája:

Livia Kohn, szerk.: Taoista gyakorlatok: Hagyományos elméletek, kortárs módszerek
Liu Yiming, ford. Thomas Cleary: A dao felismerése

Livia Kohn, szerk.:
Taoista gyakorlatok: Hagyományos elméletek, kortárs módszerek

Töltse le és olvassa el ezt a kis ízelítőt:

Livia Kohn, szerk.: Taoista gyakorlatok:
Hagyományos elméletek, kortárs módszerek
 (1-33. oldal, webes minta)

Beszerezhető

Ismertető

Taoista gyakorlatok elhivatott kutatók és gyakorlók által jegyzett, átfogó kötet, mely a gyógyítás, a légzés, az étkezés, a szexuális gyakorlatok, a qigong és a taiji quan kulcsgyakorlatait öleli fel. Mindegyik fejezet belehelyezi az adott gyakorlatot annak történeti és kulturális közegébe, majd összekapcsolja jelenkori alkalmazásával és eredményeivel. A taoista művelésről, melynek végső célja az ember energetikai átalakítása szellemi és transzcendens lénnyé, időről időre bebizonyosodott, hogy az egészségre is jó hatást gyakorol, és hogy mai világunkban is fontos szerepet tölthet be. Kötetünk mélyebb megértést nyújt a gyakorlatokról, belehelyezi azokat kulturális és történeti összefüggéseikbe, áthidalva így a szakadékot a gyógyítás és a vallás között. Reméljük, megteremtjük ezzel a lehetőséget mind a kutatók, mind a gyakorlók számára, hogy átfogóbb megértésre tegyenek szert és méltányolják ezeket a gyakorlatokat.

„Livia Kohn ismét naprakész, hiteles és befogadható cikkgyűjteménnyel örvendeztet meg mindannyiunkat, ezúttal a taoista hagyomány testi átalakító módszereiről. A tömör bevezető bámulatosan átgondolt és mélyreható áttekintést nyújt a témát feldolgozó jelenlegi legjobb kutatómunkákról. Az egyes szerzők – mind vezető tudósok és gyakorlók – fejezeteikben egy eleddig kevésbé értett taoista gyakorlatcsoportra fókuszálnak. Ez a könyv a taoista testgyakorlatokról alkotott felfogásunkat teljesen új szintre helyezi, elmélyültebb értelmezést engedve és nagyobb megbecsülést ébresztve bennünk. Erről az új szintről számos velünk élő feltételezést és képzelgést megcáfoltnak tekinthetünk, melyek a taoizmus népszerű értelmezését körüllengik. Ajánlom mindenkinek, aki a »valódi« és fejlődő taoista hagyománnyal ismerkedne.”

Norman Girardot, Lehigh University

„A Taoista gyakorlatok nyolc kiváló és részletekbe menő tanulmányt, valamint egy remek bevezetést tartalmaz, melyek taoista technikákba és elméletekbe vezetnek be minket a hosszú, egészséges és harmonikus életről. A cikkírók a qi finomítására fókuszálnak az egészség, az energia és a szellemiség javítása céljából. A taoista vallás évszázados múltra visszatekintő és még ma is fejlődő testgyakorlatainak új és szerteágazó megértését kínálják. Miközben a klasszikus szövegekből gazdag ismeretanyagot mutatnak be, azt is szemléltetik, hogyan használják a módszereket napjainkban. Az eredmény a tudományos kutatás és a gyakorlati tapasztalás termékeny frigye. Ez a könyv értékes olvasmány mind a taoista gyakorlás iránt érdeklődő kutatóknak, mind azon gyakorlóknak, akik szeretnének tájékozódni módszereik elméleti és történelmi hátteréről.”

Shin-yi Chao, Rutgers University

Livia Kohn a vallástudományok és a kelet-ázsiai tanulmányok professzora a Bostoni Egyetemen. Kutatási területe a középkori taoizmus és a hosszú életet célzó kínai gyakorlatok tanulmányozása. Számos könyvet írt és szerkesztett, hosszú ideje gyakorol taiji quant, jógát és meditációt.

Tartalomjegyzék

Livia Kohn: Bevezetés

Lonny Jarrett: Az akupunktúra és a szellemi megvalósítás

Catherine Despeux: A hat gyógyító hang

Stephen Jackowicz: Elnyelés, emésztés, újraemésztés

Shawn Arthur: Élet gabonák nélkül

Livia Kohn: Jóga és daoyin

Michael Winn: A szexuális energia átalakítása a tűz-víz alkímiával

Bede Bidlack: Taiji quan: formagyakorlatok, elképzelések és eredmények

Louis Komjathy: A qigong Amerikában

Egyéb adatok

Terjedelem: 328 oldal

ISBN: 978-963-12-8342-6

Forrásmű: Livia Kohn, ed.: Daoist Body Cultivation: Traditional Models and Contemporary Practices (Three Pines Press, 2006)

Hivatkozás: amennyiben idéz kiadványunkból vagy felhasználja azt, kérjük a következképpen tüntesse fel az adatait:

Szerző Neve: „Cikk címe”; in: Livia Kohn, szerk.: Taoista gyakorlatok: Hagyományos elméletek, kortárs módszerek (Aranyelixír Kiadó, Budapest, 2017).

Közreműködők: Balázs Judit, dr. Drimál István, Horváth Gábor, dr. Zemplén Gábor (a pontos munkamegosztás az egyes cikkek végén lesz olvasható)

Liu Yiming, ford. Thomas Cleary:
A dao felismerése

Töltse le és olvassa el ezt a kis ízelítőt:
Liu Yiming: A dao felismerése, ford. Thomas Cleary (1-30. oldal, webes minta)

Beszerezhető

Előszó

dao az Út, mely minden ösvény mögött megbújik, az összes elv alapjául szolgáló igazi rendező elv, az összes létező mögött rejlő valódi létező. A taoizmus, a legtágabb értelemben véve, az igazság és a valóság keresése. Szűkebb értelemben véve a Kína ősi tudását hordozó hagyomány. Ez a szűkebb értelmezés azonban egyre időszerűbbé válik, mivel a taoizmus az elmúlt néhány évszázadban már kiterjesztette befolyását Nyugatra, mégpedig oly mértékben, hogy az emberi létnek már majdnem annyi területére gyakorol hatást, mint Keleten.

Nyugati nyelveken manapság számos könyv taglalja a taoizmus kapcsolatát a pénzbefektetéssel, a cégvezetéssel, az egészséggel, a gyógyászattal, a szexualitással, a tudománnyal, a pszichológiával, a művészettel, az életmóddal, a háborúval, az oktatással, a társadalommal és mindenféle vallással vagy megvilágosodásra törekvő irányzattal.

A jelen kiadvány nem tartozik az ilyen könyvek sorába, mégis tartalmaz mindegyik témából egy kicsit, sőt még többet is – több mint száz módszert ahhoz, hogy teljesen tudatos emberi lényként elérjük a valóságot. Az ősi idők zen mesterei szerint, ha valaki felismeri azt az egyedülálló Utat, mely minden utat keresztez, akkor birtokolja a kulcsot az összes úthoz, és sikert fog elérni, bármelyik út gyakorlása mellett is dönt.

Egyéb adatok

Terjedelem: 122 oldal

ISBN 978-963-12-1772-8

Hivatkozás: amennyiben idéz kiadványunkból vagy felhasználja azt, kérjük tüntesse fel az adatait:

Liu Yiming: A dao felismerése, ford. Thomas Cleary (Aranyelixír Kiadó, Budapest, 2015).

Forrásmű: Liu I-ming: Awakening to the Tao, Translated by Thomas Cleary (Shambhala, Boston & London, 2006).

Közreműködők: Papp Orsolya és Berényi Üveges Judit közreműködésével fordította Horváth Gábor, lektorálta dr. Zemplén Gábor, korrektúrázta Balázs Judit, borítótervet készítette Hrubi Viktória, tördelte Horváth Gábor