Az idő régen és ma

Ez egy tudományosságra nem törekvő, a konkrétumokat és a hivatkozásokat szándékosan mellőző, benyomásokon alapuló rövid összehasonlítás, pusztán a gondolataim rendezésére írtam le.

„Vs.”: annyi mint ‘versus’, jelentése ‘ellen, szemben, ellentétben’.

Minőség vs. mennyiség

Régen: az adott időegység (nap, hónap vagy év) egy bizonyos minőségettestesített meg.

Ma: az idő mennyiségi kérdés. Gyakran hangzik el a kérdés: „Van rá időd?” – azaz „Megengedheted magadnak? Van rá elegendő időd?” Az idő lehet sok vagy kevés (legtöbbször inkább kevés).

Szent vs. világi

Régen: az időszakokhoz (a mezőgazdasági munkálatokhoz szorosan kapcsolódó) szertartások és istenségek tartoztak. (Lásd például a napok neveit, amiket nagyrészt istenségekről neveztek el.) A naptár összeállítása a legtöbb társadalomban szakrális tevékenység volt és csak papok végezhették.

Ma: az idő világi, gyakorlatias megélése és szervezése a jellemző. Erről talán nem is kell többet írni, megkérem inkább a kedves Olvasót, hogy nyissa ki a határidőnaplóját, Google naptárát és nézze meg, milyen tevékenységeket írt fel magának a hétre. Hadd találgassak: találkozók időpontjai barátokkal, családi összejövetelek, munkahelyi vagy hivatali határidők stb.

Kiegészítés (2013. 08. 05.): ezt az átállást szépen szemlélteti a folyamat, ahogy az időmérés eszköze, az óra, a templomtornyokról (a függőleges és szakrális síkról) átkerült a polgárok zsebébe (az evilági és személyes síkra).

Természetes vs. mesterséges

Régen: a közvetlen időmérés elsődleges eszköze a Nap és a Hold visszatérő mozgásának megfigyelése és nyilvántartása volt. Pontosabb mérésekhez természetesen figyelembe vettek csillagegyüttállásokat is. Azaz az idő mérése és az égitestek térbeli mozgásának megfigyelése elválaszthatatlan volt egymástól.

Ma: nézzen a kedves Olvasó a képernyő jobb alsó sarkába, a dátum- és időkijelző megszokott helyére, az órájára, vagy a mobiltelefonja kijelzőjére. Mikor kellett utoljára a Nap állását megfigyelnünk az idő megmondásához? Azaz az idő mérése és az égitestek térbeli mozgásának megfigyelése mára elvált egymástól.

Földrajzilag egyedi vs. földrajzilag szabványosított

Régen: az időt ott mérték, ahol a mérést végző (a megfigyelő) élt.

Ma: a greenwichi időzónák szerint ugyanakkor van déli 12 óra Budapesten, Bécsben, Berlinben,  Párizsban stb. Ha mindhárom helyszínen felnéznénk az égre, tényleg mindegyik városban akkor lenne legmagasabban a Nap?

Körkörös vs. egyenes irányú

Régen: az idő (mivel mérése nem vált el a „körpályákat” leíró égitestek mozgásának megfigyelésétől) ciklikusan, körkörösen telt, így mindig visszatért a kezdőpontjához. Rendszerint ugye a körforgás végén és az új körforgás kezdetén rendeztek és rendezünk talán még ma is szertartásokat.

Ma: „múlt > jelen > jövő” irányú gondolkodás az időről. A múltból jövünk és a jövő felé haladunk, így az időszakok minőségei nem ismétlődnek, hanem elmúlnak.

Kiegészítés (2013. 08. 05.): a körkörös és egyenes irányú (avagy a ciklikus és lineáris) időszemlélet megkülönböztetése már a modern kor előtt is jelen volt. Utóbbi jellemző ugye a zsidó-keresztény hagyományra, illetve több közel-keleti vallásra is, mint például a manicheizmusra és az iszlámra.

E vallások szerint a Föld és az ember egy múltbeli időpontban megteremtetett, majd egy jövőbeli időpontban bekövetkezik a pusztulásával egybekötött megváltása/kárhozata – és ezt a végpontot nem követi újabb teremtés.

Ettől a szemlélettől különbözik például a hindu hagyomány, ami világkorszakok végeláthatatlan egymásra következését látja maga előtt, mely során minden egyes pusztulást újabb teremtés követ. Vegyük észre azonban a két szemléletmód közötti hasonlóságot is: az időfelfogás alapja mindkét esetben az égi, isteni síkkal való kapcsolat.

Feliratkozás

Amennyiben időben szeretne értesülni a további bejegyzések megjelenéséről, valamint a kizárólag feliratkozott olvasóink számára közzétett tartalmakról, iratkozzon fel értesítőlistánkra a jobb felső sarokban látható mező segítségével. Az e-mail címek kezelésére vonatkozó irányelveinkről a „Hivatalos” menüpont „Hírlevél-feliratkozás” alpontjánál tájékozódhat.

Hivatkozás

Amennyiben felhasználná vagy megosztaná a bejegyzésben olvasottakat, kérjük tüntesse fel az oldal url címét és a megtekintés dátumát. Minden, a http://www.aranyelixir.hu oldalon közzétett tartalmat szerzői jog véd, aminek részleteiről a „Hivatalos” menüpont „Szerzői jogi nyilatkozat” alpontjánál tájékozódhat.

Hozzászólások

Ossza meg véleményét és szóljon hozzá, idevágó irányelveinkről a „Hivatalos” menüpont „Hozzászólások” alpontjánál tájékozódhat. Röviden, egy hozzászólás legyen: valós névvel ellátott, témához kapcsolódó, tárgyilagos, barátságos hangnemben megfogalmazott, tartsa tiszteletben mások személyét, véleményét, nézeteit.

Javítási javaslatok

Helyesírási hibát észlelt? Tájékoztasson minket egy hozzászólás formájában. Annyit azonban kérünk, hogy javaslatát támassza alá A magyar helyesírás szabályai vagy az Osiris Helyesírás vonatkozó oldalszámának megadásával. Internetes hivatkozásokat, az MTA által üzemeltetett, helyesírásban tanácsot adó oldalakon kívül, sajnos nem tudunk figyelembe venni.

Az idő régen és ma” bejegyzéshez egy hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.