Liu Yiming: Az Ég magassága, a Föld sűrűségeLiu Yiming: A dao felismerése (részlet)

Forrás: Liu Yiming, ford. Thomas Cleary: A dao felismerése (Aranyelixír Kiadó, Budapest, megjelenés előtt).

Az Ég magassága, a Föld sűrűsége

Az Ég építménye roppant magas. Nyitott, kerek, mérhetetlen és határtalanul széles. Mindent beborít, mindent tartalmaz, tízezer létezőt teremt anélkül, hogy öntelt lenne erényében. A tízezer létezőre viszonzás elvárása nélkül adja áldását. Hogy valaki tiszteletteljes vagy őszintétlen, támogató vagy ellenséges, szabadon eldöntheti. Mindenkinek lehetősége van, hogy minden mesterkedés nélkül önmaga lehessen: lehet valaki jó vagy rossz, vonzó vagy visszataszító; lehetnek a teremtmények erőszakosak és makacsak, vagy tanulékonyak és engedelmesek.

A Föld nagyon sűrű. Lent, minden más alatt mindent hordoz, és az összes lényt táplálja. Még a hatalmas hegyek súlyát is elbírja, még a nagy vizek romboló erejét is el tudja viselni. Tűri, hogy a növények és a fák keresztülszúrják, és megadja magát a madarak és a vadállatok lépteinek. Nem bánja azt sem, ha beszennyezik.

Megfigyeléseim alapján arra a felismerésre jutottam, hogy ez az Ég és a Föld utánzásának daója. Ha az ember képes arra, hogy nyitott, nemes szívű és mindenre fogékony legyen, képes törődni az öregekkel és a szegényekkel, támogatni a veszélyben levőket, megmenteni a bajba jutottakat, adni anélkül, hogy jutalmat várna, nem táplálni haragot senki ellen, részrehajlás nélkül tekinteni másokra és önmagára, mindent egynek tapasztalni, akkor az Ég társául szegődhet.

Ha az ember rugalmas, engedékeny és alázatos, képes önmagát irányítani, teljesen megszabadulni a nyugtalanságtól, megtisztulni minden állhatatlanságtól, ha nem dühíti fel a bírálat, nem bántódik meg a sértésen, minden nehézséget, betegséget és természeti katasztrófát engedelmesen elfogad, ha képes teljes mértékben aggodalomtól vagy nehezteléstől mentesen szembe nézni veszéllyel vagy csapással, akkor a Föld társául szegődhet.

Az Ég nemességével és a Föld alázatosságával az ember magára ölti az Ég és a Föld tulajdonságait, és általuk kiterjed az örökkévalóságba.

 

-------------------------------------
Feliratkozás

Amennyiben időben szeretne értesülni a további bejegyzések megjelenéséről, valamint a kizárólag feliratkozott olvasóink számára közzétett tartalmakról, iratkozzon fel értesítőlistánkra a jobb felső sarokban látható mező segítségével. Az e-mail címek kezelésére vonatkozó irányelveinkről a „Hivatalos” menüpont „Hírlevél-feliratkozás” alpontjánál tájékozódhat.

Hivatkozás

Amennyiben felhasználná vagy megosztaná a bejegyzésben olvasottakat, kérjük a következőképpen tüntesse fel az oldal url címét és a megtekintés dátumát:

Forrás: http://www.aranyelixir.hu/content/liu-yiming-az-eg-magassaga-fold-surusege (2014. 10. 21.).

Ha az url cím túl hosszú és a végét három pont jelöli, másolja ki a böngésző címsorából. Minden, az aranyelixir.hu oldalon közzétett tartalmat szerzői jog véd, aminek részleteiről a „Hivatalos” menüpont „Szerzői jogi nyilatkozat” alpontjánál tájékozódhat.

Hozzászólások

Ossza meg véleményét és szóljon hozzá, idevágó irányelveinkről a „Hivatalos” menüpont „Hozzászólások” alpontjánál tájékozódhat. Röviden, egy hozzászólás legyen:

 • valós névvel ellátott,
 • témához kapcsolódó,
 • tárgyilagos,
 • barátságos hangnemben megfogalmazott,
 • tartsa tiszteletben mások személyét, véleményét, nézeteit.

Javítási javaslatok

Helyesírási hibát észlelt? Tájékoztasson minket egy hozzászólás formájában. Annyit azonban kérünk, hogy javaslatát támassza alá A magyar helyesírás szabályai vagy az Osiris Helyesírás vonatkozó oldalszámának megadásával. Internetes hivatkozásokat, az MTA által üzemeltetett, helyesírásban tanácsot adó oldalakon kívül, sajnos nem tudunk figyelembe venni.

Új hozzászólás

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
 • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Filtered HTML

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.